Friday 22 March 2013

Binnenlandse Zaken, maart 2013

Een relocation manager is een zege als er beroepshalve weer eens van het ene naar het andere land verhuisd dient te worden. Een huis, bankrekening, verblijfsvergunning en auto, staan, dan wel, liggen in no time klaar. Kom je echter terug naar Nederland, dan moet je zelf aan de bak.

En zo komt het dat ik dit stukje tik vanuit het zenuwcentrum van Operatie Terug Naar Nederland. Een tafel bezaaid met papieren en lijstjes. Daarop prangende zaken als: 'uitzoeken voetbalclub' 'makelaar  bellen', 'gitaarlessen?' en 'strookje basisschool terugsturen'.
Zo aandoenlijk trouwens dat laatste punt. Om de inschrijving van onze dochter op haar nieuwe school compleet te maken, mailde de directeur mij een brief met zo'n schattig, ouderwets strookje dat je zelf af moet cheuren. Dat strookje moest vervolgens met een enveloppe er omheen en een postzegel erop helemaal alleen op reis. Gelukkig kreeg ik gisteren een mailtje dat het stukje papier veilig is aangekomen. Hoera!
Het punt: 'lagere school zoeken', kan dus met een gerust hart van de lijst worden geschrapt. Helaas geldt dat niet voor het item: 'middelbare school'. Onze oudste wordt deze zomer twaalf en moet dus na de vakantie naar de brugklas. Kreeg net vandaag bericht dat er op de school waar we hem graag naartoe willen hebben, moet worden geloot.
Onze zoon opgeven voor een middelbare school was trouwens nog een hele toer. Een kind dat nooit in Nederland naar school is geweest, plompverloren een Citotoets laten maken, leek ons geen goed idee. Gelukkig stuitte ik al googelend op de Wechsler Intelligence Scale for Children, een wereldwijd erkende IQ test die in elke gewenste taal kan worden afgenomen.
Er was enige haast geboden, want je inschrijven voor een middelbare school kan in Nederland alleen  de eerste twee weken van maart en dan moesten we de uitslag van de test, die zeker veertien werkdagen op zich zou laten wachten, wel al binnen hebben.
Ter elfder ure ben ik daarom met de oudste naar Nederland gescheurd om hem via Edufax te laten testen. Totaal onvoorbereid heeft onze kanjer er de hele dag met blokjes gebouwd, plaatjes geordend en getallenreeksen uit z'n hoofd geleerd. Met goed gevolg, ook nog.
Tien april weten we of hij op de school van onze keuze is ingeloot. Bij witte rook, gaat hier de vlag uit.

No comments:

Post a Comment